„V období, keď sa narodili naše prvé deti, sme sa začali viac zaujímať o to, aby mali čo najvhodnejší jedálniček.
Vedeli sme, že medzi najlepšie ingrediencie, aké môžete malému dieťatku dať, patrí teľacie mäso,” hovorí Veronika Zemanová, mama šiestich detí a manželka majiteľa Krava&Company, Jirku Zemana.
Na Slovensku bol však v tej dobe výber mias vhodných aj pre najmenších skutočne slabý. Nehovoriac o ich často pofidérnej kvalite.
„Snažila som sa kupovať mäso od farmárov, no napriek tomu aj po štyroch hodinách varenia bolo stále tuhé ako žuvačka. Takéto hovädzie nechutilo ani mne, nie to ešte mojim deťom,” spomína Veronika.
Navyše, Zemanovci v tom čase žili v Bratislave, kde je ponuka obchodov pomerne pestrá. Na východe Slovenska mohli deti a ich mamy o kvalitnom kúsku teľacieho či hovädzieho len snívať.
Preto namiesto sťažovania vzali situáciu do vlastných rúk a rozhodli sa najjemnejšie teľacie dochovať sami. A tak spolu s teľacím Baby Búúú, ako sa nazýva mäsko určené pre najmenších, vznikla aj samotná Krava&Company.
Správny vývoj vďaka prospešným látkam
Prečo je vôbec pre deti teľacie mäso také dôležité? V období, keď bábätká dosiahnu asi šiesty mesiac života, nastáva u nich výrazný vývinový zlom. Dieťa oveľa viac vníma, čo sa vôkol neho deje, vyvíja sa jeho mozog a začína sa viac pohybovať.
Na to všetko potrebuje dostatočný príjem energie a potrebných látok, ako je napríklad železo, ktoré už v materskom mlieku dieťatko jednoducho nedostane.
„Naša dcéra trpela v tomto období anémiou, teda stavom, keď mala nedostatok červených krviniek. Chudokrvnosť, ako sa inak anémia nazýva, spôsobuje práve nedostatok železa v krvi.
Na odporúčanie našej lekárky sme do jedálnička okrem zeleniny zaradili najmä teľacie mäso. Takmer okamžite sa jej hodnoty upravili.
Možno by dnes so mnou veľa mamičiek nesúhlasilo, no vďaka mäsu dostali moje deti už počas prvého roka kvalitnú a plne dostačujúcu výživu, ktorú len tak nenahradíte,” tvrdí Veronika.
Nemusíte sa báť, že by z Baby Búúú bolo vašim ratolestiam ťažko. Ide totiž o najjemnejšie odrezky teľacieho mäsa, ktorých štruktúra je taká jemná, že ich bez problémov strávi aj malé bruško.
Teľacie aj hovädzie, bohaté práve na železo, pomohlo počas tehotenstva dokonca aj Veronike. Inak by, podľa jej slov, skončila na infúziách.
Mäso do príkrmov? Pokojne každý deň
Na rady odborníkov sa Veronika Zemanová spolieha aj pri zostavovaní jedálničkov a príkrmov už pre najmenšie deti. Podľa nich je najdôležitejšie dieťatkám pripravovať pestrú stravu a nekŕmiť ich len jedným druhom mäsa či zeleniny.
„Kuracie aj morčacie mäso je pre detičky rovnako vhodné. No zohnať skutočne kvalitný kus hydiny, aby som ho bez starostí mohla deťom pripraviť, je naozaj problém. A aj keď poctivé kuracie zoženiete, stále je v ňom asi trikrát menej železa než v tom teľacom.
Kŕmiť deti len kuracím mäsom a vareným zemiakom im tak neprospieva. Navyše by som im od malička vytvárala nesprávne stravovacie návyky.”
Veronika preto pri príprave príkrmov pre svojich piatich potomkoch začala najskôr s varenou mrkvou, zemiakom alebo batatom, ktoré deťom chutia vďaka ich jemne sladkej chuti. Skúšala tiež zapojiť inú zeleninu, ako je napríklad brokolica alebo cuketa.
Až keď si deti zvykli na tieto suroviny, začala do jedálnička postupne pridávať mäso. Nie však len jeden druh.
Aby mali nezbedníci na tanieri rôzne chute, ktoré navyše zabezpečia ich správny vývoj, Veronika pripravuje tri či štyri dni teľacie, no a medzi tým spomínané morčacie alebo králičie. Raz do týždňa tiež mäso nahradí vareným žĺtkom.
Napriek tomu, že bábätkám môžete mäso podávať aj šesťkrát do týždňa, nemusíte sa báť, že vám ich jedálniček spraví škrt cez rozpočet. Kus teľacieho vám totiž bez problémov vydrží niekoľko týždňov.
„Keď si z Baby Búúú spravíte guličku a necháte ju zamraziť, vydrží vám pokojne aj mesiac. Vždy, keď chcem teľacie deťom pripraviť, jednoducho z nej časť vyberiem, aby som mala mäsa tak na dva až tri dni,” radí Veronika.
S Baby Búúú nepohrdnú ani dospeláci
Hoci je teľacie pre najmenších skutočne nevyhnutné, nepohrdnú ním ani staršie deti a ich rodičia.
„Ako som už spomínala, vždy som bola zvyknutá, že som hovädzie mäso musela pripravovať niekoľko hodín, a napriek tomu bolo stále tuhé. To, že hovädzie môže byť krásne mäkké už po pol hodine varenia, som zažila až pri našom mäse,” hovorí Veronika Zemanová.
Okrem momentu, keď chce Baby Búúú pripraviť najmenším jedákom, si tak vytiahne kúsok mäsa vždy, ak nemá čas alebo chuť dlho stáť za sporákom. Za necelú pol hodinu má navarené pre celú rodinu.
„Osobne mám teľacie najradšej narezané na tenké slížiky, ktoré len opečiem na panvici a privarím si k nim trochu ryže.”
A ako pripravené chutí Baby Búúú starším deťom?
„Tie sa vždy tešia na kombináciu duseného mäsa na šťave spolu s rascou, troškou čerstvého hrášku a mrkvi nakrájanej na kocky. K tomu im pridám ryžu a vždy si veľmi pochutia.”
Ak už teraz viete, že Baby Búúú od Krava&Company zaradíte do vášho rodinného jedálnička, tešíme sa. Mäsko si môžete kúpiť v partnerských pobočkách alebo rovno zájdite do bistra vo Vranove nad Topľou.