Čakali by ste, že najlepší steak v živote si dáte v Olomouci? Keď budete mať cestu cez toto nádherné historické mesto, určite sa zastavte v STeaK Restaurant, ktorú nájdete neďaleko autobusovej stanice, v bývalých priestoroch predajne Ford Janiš.
Šéfkuchár Jiři Dittrich so svojím tímom vám dopraje kulinársky zážitok, na ktorý budete spomínať ešte veľmi dlho. A to bez akéhokoľvek preháňania.
V reštaurácii sa o vás postarajú tak, že sa budete cítiť ako uprostred veľkej hostiny s rodinnou atmosférou.
Platí však, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Sami sme sa teda vybrali do Olomouca, aby sme sa o kvalite miestnej gastronómie presvedčili na vlastné oči a chuťové poháriky.
Poďte si netradičný koncept steakovej reštaurácie obzrieť spolu s nami.
Od STK autodielne k štýlovému steakhouse
Prvý zážitok si odnesiete už pri samotnom vstupe do reštaurácie. Čašník vás pri dverách privíta, odloží vám kabát a usadí vás za masívny dubový stôl na nepravidelne tvarovaných oceľových nohách.
Interiér reštaurácie navrhol architekt Pavel Kříž, ktorý stojí aj za interiérom v štýle „dažďového pralesa” v známej olomouckej reštaurácii Entrée. Za svoju prácu získal množstvo ocenení a je vidieť, že jeho dizajn je premyslený do posledného detailu.
Na automobilovú históriu sa priestor odvoláva v použitých materiáloch – čierna oceľ, roxorové tyče, surový plech. Na prvý pohľad ťažké prvky zjemňuje prvok obrovského stromu a výplety z vrbového prútia, ktoré sa ťahajú po stole aj stenách.
V reštaurácii vás okamžite zaujmú aj dva mohutné oceľové býky. Sú jej dominantou a jasne naznačujú, čo je hlavným motívom atmosféry STeaK Restaurant – živočíšna sila a príroda.
Potešiť všetky zmysly
To, čo sa kedysi v gastronómii pokladalo za známku dobrej reštaurácie, je dnes už skôr na ústupe. Perfektný servis a výborná chuť, samozrejme, ostali prvoradé.
V modernej zážitkovej gastronómii sa však upúšťa najmä od formálnosti a naškrobenosti, synonymom luxusu sa stáva pohodlie.
K tomu, aby ste si vychutnali vynikajúce jedlo, už nemusíte mať čašníkov v oblekoch, dodržiavať prísny dress code a byť v strese z toho, či ste použili správnu vidličku.
Dôležitejší je zážitok z jedla pre všetky zmysly. Cení sa jedinečnosť, autenticita a inovácie.
A týmto sa riadia aj v STeaK Restaurant. V strede miestnosti je otvorená kuchyňa, kde môžete kuchárom nazrieť pod ruky, aby ste videli, cítili alebo si ohmatali suroviny, ktoré sa vám následne ocitnú na stole.
Šéfkuchár pre vás zostaví ochutnávkové menu, ktoré je chuťovo a vizuálne prepracované do najmenších detailov. Celý večer je tak jedno prekvapenie za druhým.
Dôležitým princípom je sloboda vyskúšať čokoľvek, pre čo sa rozhodnete. Pred seba preto dostanete prázdny tanier, na ktorý si môžete dať, čo uznáte za vhodné.
Čašníci vám zámer kuchárov vedia dokonale priblížiť. Môžete im plne dôverovať a očakávať, že pre vás vyberú a objednajú len to, čo vám bude chutiť najviac.
Stredobodom stola je veľký kus mäsa, ktorý obklopujú rôzne prílohy. Čašník vám všetko odprezentuje – popíše kvalitu aj pôvod mäsa, ukáže vám omáčky, povie, čo všetko obsahujú prílohy a ako to chutí.
Všetko jedlo servírujú v malých miskách, vďaka čomu si ho ľudia pri stole môžu navzájom podávať a ochutnávať. Cítite sa tak ako na jednej veľkej hostine.
Chute Ázie a netradičné kombinácie
Menu je inšpirované prírodou, spája prvky európskej a ázijskej kuchyne.
Ešte pred tým, než nám obsluha priniesla prvé jedlo, dostali sme na drevenej podložke domáci chlieb a vyšľahané maslo. Nebolo jednoduché sa ním „nenaštopať“ ešte pred samotným hlavným chodom.
Naša hostina sa začala predjedlami. Z predkrmov sme dostali Tataki. Tataki sa v Ázii typicky robí z tuniaka.
Tunajší kuchári tento tradičný pokrm inovovali a pripravujú ho z hovädzej sviečkovej, ktorá je nakrájaná na tenké plátky a jemne opálená ohňom. K tomu sa podáva ponzu omáčka, čili a sezam. Bolo to veľmi ľahké a jemné.
Náš hostiteľ nám vysvetľuje, že z príloh nie je možné niečo odobrať či nejako ich meniť. Sú totiž vyladené do takej miery, že ak by chýbala jedna ingrediencia, chuťové kombinácie by prestali dávať zmysel.
To, že šéfkuchár má záľubu v Ázii, bolo vidieť aj na ďalšom predjedle Bo Luc Lac. Tradične vietnamské jedlo pozostávalo z glazovanej hovädzej sviečkovej restovanej v škrobovom cestíčku.
K nej šéfkuchár pridal ananás, červenú cibuľu, arašidy a ázijskú sladkokyslú omáčku.
Tretím predjedlom, ktoré sme ochutnali, bol mango šalát. Ako inak, opäť s ľahko ugrilovanou hovädzou sviečkovou, kešu orieškami, medom a polosušenými rajčinami, ktoré si v reštaurácii pripravujú sami.
Jedlo, ktoré skvelo dopĺňala sladkopikantná rybia omáčka, chutilo ovocne a sviežo.
Nasledovala hlavná hviezda programu – takmer kilový porterhouse. Nie je to len tak hocijaký kus steaku. Od dodávateľa Krava&Company do Olomouca putuje najkvalitnejšie mäsko, ktoré si odležalo 21 dní. Následne v špeciálnych zrecích komorách ešte suchým zrením zreje ďalšie dva mesiace.
Porterhouse pozostáva z dvoch častí, ktoré sú od seba oddelené kosťou v tvare písmena T, čo je bedrová časť chrbtice. Na jednej strane má nízku roštenku a na druhej kúsok sviečkovej. Je to podobný steak ako známejší T-bone, len má o čosi väčší podiel sviečkovej.
Mäsko sme si namáčali do štyroch omáčok – demi glace, kari omáčky v marockom štýle, hubovej a nevšednej omáčky z kávy a zeleného korenia.
K steaku sme zároveň ochutnali štyri prílohy. Z nich bola jedna v gréckom štýle s olivami, feta syrom, cuketou a hroznovým vínom. Jedna sladšia kombinovala zľahka grilovanú mrkvu, kešu a pomaranče.
Zaujímavou bola aj kombinácia cvikle, wasabi ponzu, černíc a cviklového prášku. Najviac nám však chutila príloha s hráškom a hubami, ktoré pochádzajú z okolia Olomouca a kuchári si ich sami sušia.
Všetko zakončil vynikajúci dezert z mascarpone a lesného ovocia.
Olomoucká STeaK Restaurant nie je len miestom, kde sa dobre najete a strávite príjemný čas. V spojení s nevšedným interiérom a profesionálnym servisom si odtiaľto zaručene odnesiete jeden veľmi vydarený a osviežujúci gastro zážitok. Za redakciu magazínu Ako má byť teda môžeme vrelo odporúčať.