Teľací Top Sirloin steak s hubovým rizotom

náročnosť 4/5

INGREDIENCIE

  • 2 ks teľacieho Top Sirloin steaku s kosťou – Dry Aged
  • 300 g ryže arborio
  • 3 ks šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml bieleho vína
  • 1 l vývaru z teľacích kĺbových kostí
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 1 zeler
  • 100 g masla
  • Tymián
  • Rozmarín
  • 5 ks  šampiónov
  • 100 g parmezánu
  • Olej
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Pažítka a friseé šalát na ozdobenie
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Zásady ochrany osobných údajov.
Súhlasím

POSTUP

Zelerové pyré
Zeler nakrájame, orestujeme na masle a zalejeme kuracím vývarom. Následne rozmixujeme na pyré.

Rizoto
V hrnci si na olivovom oleji popražíme na jemno nakrájanú šalotku, osolíme a neskôr pridáme cesnak. Pražíme približne 2 minúty. Pridáme maslo, ryžu a tiež popražíme. Ryžu po opražení zalejeme bielym vínom a varíme pokiaľ sa víno nezredukuje. V druhom hrnci si zahrejeme vývar a postupne ním zalievame ryžu asi po 1-2 dcl. Ryžu miešame, aby sa uvarila rovnomerne. Keď je ryža už skoro úplne uvarená pridáme zelerové pyré a všetko spolu zmiešame. Následne stiahneme z ohňa, pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky a počkáme pokiaľ rizoto zhustne. Na konci pridáme parmezán, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a čiernym korením.

Top Sirloin steak
Steak izbovej teploty nahrubo osolíme a opekáme na dobre rozohriatej panvici z každej strany asi 1 minútu. Priebežne otáčame, aby sa nám mäso opieklo z každej strany rovnomerne. Následne stíšime plameň, pridáme na panvicu maslo, bylinky a cesnak. Panvicu vložíme do rúry na približne 6 minút. Po 3-4 minútach mäso v rúre skontrolujeme a otočíme. Akonáhle je mäso mäkké (približne po 8 minútach), vyberieme ho z rúry, polejeme výpekom a necháme odležať. Servírujeme bez kosti a po nakrájaní pod uhlom dochutíme soľou a čiernym korením.

Huby
Na panvicu nalejeme olej a vložíme šampióni . Huby opekáme zo strany z ktorej sme ich krájali do zlatohneda. Hríby postupne pootáčame, pridáme maslo a opekáme. Na záver pridáme trochu vývaru, aby hríby získali glazúru. Nakoniec ochutíme soľou a čiernym korením.

Na ozdobenie použijeme pažítku a friseé šalát pokvapkaný olivovým olejom.

Teľací Top Sirloin steak s hubovým rizotom
Teľací Top Sirloin steak s hubovým rizotom