Teľací rib eye so zeleným korením, langošom, majonézou s medvedím cesnakom a údeným tvarohom

Za tento recept ďakujeme Tomášovi Lalíkovi z Mercure Ostrava Center Hotel.

náročnosť 3/5

INGREDIENCIE

Mäso

  • 300 g teľací rib eye steak
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • rozmarín
  • sušené zelené korenie
  • koňak
  • demi glas
  • smotana
  • maslo

Langoš:

  • 200 g hladkej múky
  • 60 g biely jogurt
  • 10 g cukor krupica
  • 21 g droždie
  • soľ
  • 75 ml teplej vody
  • lyžica oleja
  • údený tvaroh

Majonéza:

  • 2ks žĺtok
  • dijonská horčica
  • šťava z citróna
  • soľ, korenie
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • medvedí cesnak

POSTUP

Mäso – Teľacie rib eye osolíme, okoreníme, a potrieme olivovým olejom, dáme na rozpálenú panvicu a opečieme dozlata z oboch strán. Mäso preložíme na plech pridáme rozmarín, maslo, a dáme do rúry na 80 ° C na 15 minút.
Zelené korenie
– Sušené zelené korenie si cez noc namočíme do koňaku, dáme do rajnice a prevaríme s koňakom pridáme demi glas, smotanu a nakoniec vmiešame maslo, dochutíme soľou.
Langoš – Kvások: Do misky dáme droždie, cukor, mlieko a necháme nakysnúť. Vedľa do misy dáme zvyšok surovín a pridáme nakysnutý kvások všetko dôkladne premiešame a necháme zhruba 40 minút kysnúť. Vykysnuté cesto si odvážime na 40 g a osmažíme na panvici v oleji.
Majonéza – Všetko dáme do vyššej nádoby a pomocou tyčového mixéra poriadne rozmixujeme, preložíme do pohára a dáme vychladnúť do chladničky.
Servírovanie – Langoš si potrieme majonézou a posypeme údeným tvarohom, pridáme teľací rib eye ktorý si zhora posypeme soľou, pridáme omáčku zo zeleného korenia. Bokom na tanier pridáme pomocou zdobiacej fľaštičky bodky majonézy a dozdobíme jedlými kvetmi, reďkvičkou a máme hotovo.