Teľací rib eye so zeleným korením, langošom, majonézou s medvedím cesnakom a údeným tvarohom
Za tento recept ďakujeme Tomášovi Lalíkovi z Mercure Ostrava Center Hotel.
náročnosť 3/5
INGREDIENCIE
Mäso
- 300 g teľací rib eye steak
- soľ, korenie
- olivový olej
- rozmarín
- sušené zelené korenie
- koňak
- demi glas
- smotana
- maslo
Langoš:
- 200 g hladkej múky
- 60 g biely jogurt
- 10 g cukor krupica
- 21 g droždie
- soľ
- 75 ml teplej vody
- lyžica oleja
- údený tvaroh
Majonéza:
- 2ks žĺtok
- dijonská horčica
- šťava z citróna
- soľ, korenie
- 100 ml slnečnicového oleja
- medvedí cesnak
POSTUP
Mäso – Teľacie rib eye osolíme, okoreníme, a potrieme olivovým olejom, dáme na rozpálenú panvicu a opečieme dozlata z oboch strán. Mäso preložíme na plech pridáme rozmarín, maslo, a dáme do rúry na 80 ° C na 15 minút.
Zelené korenie – Sušené zelené korenie si cez noc namočíme do koňaku, dáme do rajnice a prevaríme s koňakom pridáme demi glas, smotanu a nakoniec vmiešame maslo, dochutíme soľou.
Langoš – Kvások: Do misky dáme droždie, cukor, mlieko a necháme nakysnúť. Vedľa do misy dáme zvyšok surovín a pridáme nakysnutý kvások všetko dôkladne premiešame a necháme zhruba 40 minút kysnúť. Vykysnuté cesto si odvážime na 40 g a osmažíme na panvici v oleji.
Majonéza – Všetko dáme do vyššej nádoby a pomocou tyčového mixéra poriadne rozmixujeme, preložíme do pohára a dáme vychladnúť do chladničky.
Servírovanie – Langoš si potrieme majonézou a posypeme údeným tvarohom, pridáme teľací rib eye ktorý si zhora posypeme soľou, pridáme omáčku zo zeleného korenia. Bokom na tanier pridáme pomocou zdobiacej fľaštičky bodky majonézy a dozdobíme jedlými kvetmi, reďkvičkou a máme hotovo.

