Dusený hovädzí šál na červenom víne

náročnosť 2/5

INGREDIENCIE

  • 1.5 kg hovädzieho mäsa
  • 4 x mrkva
  • 4 x petržlen
  • 3 x cibuľa
  • 2 x cesnak
  • Čerstvé bilinky (tymián , rozmarín, bobkový list )
  • 2 dc olivovy olej
  • 0.5 l červeného vína
  • Čierne korenie
  • Soľ
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Zásady ochrany osobných údajov.
Súhlasím

POSTUP

Dusený hovädzí šál na červenom víne

Mäso si nasolíme, okoreníme čiernym korením a prešpikujeme cesnakovými strukmi. Následne ho v hlbokom pekáči alebo v hrnci orestujeme na olivovom oleji. Necháme ho opiecť z každej strany, až pokiaľ nebude uzatvorené a nezíska peknú hnedú farbu. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, ktorú taktiež zľahka orestujeme, aby sa uvoľnili chute, pridáme bylinky a podlejeme červeným vínom. Mäso necháme podusiť, pootáčame ho, aby dostatočne nasiaklo chuťou z každej strany. Zmes zalejeme horúcou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť/piecť na jemnom ohni približne jednu hodinu.

Príprava :  1 kg mäsa = 1 hodina, 1.5 kg mäsa = 1.5 hodiny

Pred servírovaním mäso vytiahneme a necháme ho oddýchnuť približne 15 minút. Z vývaru si za ten čas môžeme pripraviť omáčku.

  1. variant : zmes prepasírujeme cez sitko a pridáme trošku masla, aby získala omáčka konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.
  2. variant : zeleninu so šťavou môžeme rozmixovať tyčovým mixérom a dochutiť soľou a korením.

Tip : podávame s gratinovanými zemiakmi, knedľou.

Kelové pappardele na feniklovom masle:

Z kelu vykrojíme dužinu a listy opláchneme pod vodou. Nakrájame ich na 1.5 – 2 centimetrové  pásiky, ktoré dáme variť do vriacej osolenej vody na 2-3 minúty (podľa množstva). Po uvarení kel scedíme pod studenou vodou, aby sme zachovali jeho výraznú zelenú farbu. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme soľ, korenie a feniklové semiačka. Varíme, kým sa neuvoľní aróma, následne pridáme uvarený kel. Zľahka premiešame a servírujeme.

Dusený hovädzí šál na červenom víne
Dusený hovädzí šál na červenom víne