Dusený hovädzí šál na červenom víne
náročnosť 2/5
INGREDIENCIE
- 1.5 kg hovädzieho mäsa
- 4 x mrkva
- 4 x petržlen
- 3 x cibuľa
- 2 x cesnak
- Čerstvé bilinky (tymián , rozmarín, bobkový list )
- 2 dc olivovy olej
- 0.5 l červeného vína
- Čierne korenie
- Soľ
POSTUP
Dusený hovädzí šál na červenom víne
Mäso si nasolíme, okoreníme čiernym korením a prešpikujeme cesnakovými strukmi. Následne ho v hlbokom pekáči alebo v hrnci orestujeme na olivovom oleji. Necháme ho opiecť z každej strany, až pokiaľ nebude uzatvorené a nezíska peknú hnedú farbu. Pridáme všetku nakrájanú zeleninu, ktorú taktiež zľahka orestujeme, aby sa uvoľnili chute, pridáme bylinky a podlejeme červeným vínom. Mäso necháme podusiť, pootáčame ho, aby dostatočne nasiaklo chuťou z každej strany. Zmes zalejeme horúcou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť/piecť na jemnom ohni približne jednu hodinu.
Príprava : 1 kg mäsa = 1 hodina, 1.5 kg mäsa = 1.5 hodiny
Pred servírovaním mäso vytiahneme a necháme ho oddýchnuť približne 15 minút. Z vývaru si za ten čas môžeme pripraviť omáčku.
- variant : zmes prepasírujeme cez sitko a pridáme trošku masla, aby získala omáčka konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.
- variant : zeleninu so šťavou môžeme rozmixovať tyčovým mixérom a dochutiť soľou a korením.
Tip : podávame s gratinovanými zemiakmi, knedľou.
Kelové pappardele na feniklovom masle:
Z kelu vykrojíme dužinu a listy opláchneme pod vodou. Nakrájame ich na 1.5 – 2 centimetrové pásiky, ktoré dáme variť do vriacej osolenej vody na 2-3 minúty (podľa množstva). Po uvarení kel scedíme pod studenou vodou, aby sme zachovali jeho výraznú zelenú farbu. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme soľ, korenie a feniklové semiačka. Varíme, kým sa neuvoľní aróma, následne pridáme uvarený kel. Zľahka premiešame a servírujeme.

